Training brussupporter, webinars en meer!
Brussupporter training (nieuw)
Brussen staan erom bekend dat ze zich wegcijferen in de zorg voor hun broer of zus. Vaak schakelen ze geen of te laat hulp in. Uit onderzoek blijkt dat lotgenotencontact direct een positieve invloed heeft op hun welzijn. Daarom starten we in samenwerking met kenniservaringscentrum (sch)ouders met een training ‘brussupporter’. Het doel van de training is om brussen in staat te stellen om met hun ervaringskennis andere brussen op weg te helpen door meer (zelf)kennis, inzichten en (gespreks)vaardigheden. Ben jij ook ‘klaar’ voor het verhaal van een andere brus? Meld je aan bij Schouders (registreer je eerst als je nog geen account hebt).
Meer informatie over het project
Lees meer op de site van partner Kenniservaringscentrum (Sch)ouders: Schouders – Ouder en Brus support is voor ouders,broers en zussen van zorgkinderen. Met medewerking van vriend, de ‘Brussen Erbij Beweging’.
Webinarserie met brussen
Verhalen zorgen ervoor dat je voelt: ik ben niet de enige! In een nieuw webinar-drieluik delen ouders en brussen in aparte livestreams hun ervaringen (over)leven met zorg. Ze zorgen voor herkenning, erkenning en verkenning. Centraal staan de vragen: ‘Wie was je ervoor?’ ‘Wie ben je nu?’ ‘Wie wil je (nog) meer zijn?’. Daniel, Rachel, Vera, Bieneke, Robert en Marjet vertellen hoe zij de wel of niet balans houden. Bekijk aflevering 1 hier. Het 2e webinar hier. De laatste vindt plaats op zondag 13 juni om 16.00 uur. Hier kun je je inschrijven!
Filmpje over broers en zussen #ZieOnsOok
Brussen zijn de broers en zussen van een kind dat chronisch ziek is of veel zorg nodig heeft. Als een gezin te maken krijgt met langdurige ziekte en zorg, is de focus van de zorgverleners en van het gezin zelf vaak gericht op het zieke gezinslid. Dit filmpje zet het onderwerp op de kaart. #ZieOnsOok is ook een social media campagne. Graag delen met #ZieOnsOOk.
Regie & scenario: Iris Hogendoorn, Co-writer: Anjet van Dijken, Producer: Iris Hogendoorn, Creative producer: Anjet van Dijken, Opnameleider: Charlotte Spronk, DOP: Fernando Barrientos, Gaffer: Jan van Galen, Geluid: Christiaan Rebel, Editor: Goos van den Berg, Licht & camera assist: Caspar Commijs. En met speciale dank aan het Diakonessenhuis en projectpartner Curias, onderzoek in de zorg.
Handreiking broers & zussen (Brussen)
Dit visiedocument/praktische handreiking is in de eerste plaats voornamelijk bedoeld voor kindzorgverleners zoals (medisch) pedagogische zorgverleners (pedagogische medewerkers), kinderverpleegkundigen en kinderartsen die met broers en zussen = brussen te maken kunnen hebben. In de tweede plaats voor alle medewerkers van een zorgorganisatie die brussen tegen kunnen komen. Het dient als leidraad binnen een zorgorganisatie voor de werkvloer.
Waarom een boek voor broers en zussen?
♥ Om iets voor mezelf te hebben – Olivia (6 jaar)
♥ Voor als ik mijn papa of mama heel erg mis – Isa (8 jaar)
♥ Om me een beetje op te vrolijken – Romy (8 jaar)
♥ Omdat het verschrikkelijk cool is – Floris (10 jaar)
♥ Voor tips hoe om te gaan met mijn drukke papa en mama – Finn (10 jaar)
♥ Om te lezen wat anderen meemaken als hun broer of zus ziek is – Suus (13 jaar)
Broers en zussen in en om het ziekenhuis – Een steuntje in de rug voor broers en zussen van zieke kinderen
690.000 kinderen leven in Nederland en Vlaanderen met een chronische ziekte en handicap. Broers en zussen zijn betrokken bij de zieke maar hebben het zelf ook moeilijk, de ziekte heeft vaak een enorme impact op hun leven. Broers en zussen willen gezien worden, maar durven veelal niet veel voor zichzelf te vragen. Om hun ouders niet verder te belasten stoppen ze hun gevoelens vaak weg. Dit optimistische en praktische boek geeft die broers en zussen een boost: een duwtje in de rug. Het laat hen aan het woord en is luchtig en met humor geschreven.
Praatwijzer
Praatwijzer voor zorgverleners of ouders om te helpen om meer inzicht te krijgen in het Praat-Klets-Doeboek.
Voorbeeldbrief idee(ën)
Heb jij een idee(ën)? Klik hier om snel de voorbeeldbrief te downloaden, vul hem in en mail jouw tips naar brussen@kindenziekenhuis.nl
Kind & Ziekenhuis stuurt deze door naar het juiste ziekenhuis of andere zorgorganisatie!
MijnRechtenAlsZiekKind
En wie beslist er eigenlijk wat het beste voor je broer of zus is die ziek of gehandicapt is, of als jij ziek bent? Dat staat in een speciale wet, de WGBO. Meer weten?
Ervaring delen?
Willen jij en je broer of zus een ervaring delen uit het ziekenhuis, over zorg thuis of ergens anders? Ga naar: