Chronische kinderziekten en complexe aandoeningen

In Nederland heeft ruim 1 op de 4 kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar een chronische langdurige ziekte of aandoening. Astma en chronische bronchitis komen het vaakst voor. In dit overzicht vind je op alfabetische volgorde de 11 meest voorkomende chronische kinderziekten en complexe aandoeningen.

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten

Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam. Hierdoor beschadigt het orgaan waarin deze cellen voorkomen. Bij een andere vorm van auto-immuunziekten ontstaan er ontstekingsreacties bij het opruimen van overbodige cellen. Auto-immuunziekten kunnen bijvoorbeeld zijn: jeugdreuma, lupus, sarcoïdose, taaislijmziekte.

Meer informatie:

Auto-immuunziekte

Jeugdreuma

Chromosoomafwijkingen

Sommige ziekten ontstaan door foutjes in de chromosomen. Er zijn verschillende soorten afwijkingen. Hoe ontstaan chromosoomafwijkingen? Dat wisselt. Soms gaat er iets mis bij de aanmaak van de eicellen of zaadcellen. Dan kan het vruchtje te veel of te weinig chromosomen hebben. Er kan iets misgaan met de chromosomen bij de bevruchting. Of later, als het kind zich verder ontwikkelt in de baarmoeder. Als je zelf een chromosoomafwijking hebt, kun je deze doorgeven aan je kind.

Meer informatie:

Chromosoomafwijkingen

Chromosoomafwijking
Darmziekten

Darmziekten

Kinderen met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn hebben chronische diarree en buikpijn. Vaak hebben ze geen eetlust en vallen ze af. Colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm) en de ziekte van Crohn zijn chronische inflammatoire darmziekten. Er zijn mengvormen mogelijk tussen deze aandoeningen.

Meer informatie:

Darmziekten

Diabetes

Diabetes of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er teveel suiker in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst. Iedereen kan diabetes krijgen, ook kinderen.

Meer informatie:

Wat is diabetes

Diabetes kinderen

Diabetes
Eczeem chronisch

Eczeem chronisch

Bij eczeem zitten er rode, jeukende plekken op de huid, met schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Eczeem bij kinderen komt vaak door erfelijke aanleg. De medische naam hiervoor is constitutioneel eczeem. Het begint vaak al bij baby’s, soms al 3 maanden na de geboorte.

Meer informatie:

Eczeem chronisch

Hartafwijking aangeboren

Ieder jaar worden in Nederland 1.500 kinderen geboren met een aangeboren hartafwijking. In Nederland leven er momenteel meer dan 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking. Bij één derde van de hartafwijkingen spreken we van een lichte hartafwijking; de afwijking is zo mild dat er geen operatie nodig is en de kinderen over het algemeen een normaal leven kunnen leiden.

Meer informatie:

Hartafwijking aangeboren

Hartafwijking aangeboren
Kanker

Kanker

In ons land krijgen elk jaar 600 kinderen tussen 0 en 18 jaar een vorm van kanker. Dat zijn 10 kinderen per week. Ondanks dat de overlevingskans voor kinderen met kanker de afgelopen decennia enorm is toegenomen – momenteel ruim 75% – sterft in Nederland om de 2-3 dagen een kind aan kanker. Na ongevallen is kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen.

Meer informatie:

Kanker

Longziekten

Longziekten zijn aandoeningen aan het luchtwegstelsel. Heeft jouw kind astma, chronische bronchitis, CARA of een andere longziekte? In een overzicht van het longfonds vind je meer informatie over astma, BPD en andere longziekten.

Meer informatie:

Longziekten

Longziekten
Migraine of ernstige hoofdpijn

Migraine/ernstige hoofdpijn

Migraine kan al op heel jonge leeftijd voorkomen. 5% tot 10% van de kinderen heeft migraine. Vaak wordt de migrainehoofdpijn van een kind beschouwd als spanningshoofdpijn en dat klopt niet. Echte spanningshoofdpijn komt helemaal niet zo vaak voor bij kinderen.

Meer informatie:

Migraine

Spierziekten en zenuwziekten

Een kind met een spierziekte ontwikkelt zich in bepaalde opzichten anders dan leeftijdgenootjes. Wat dat verschil met andere kinderen precies inhoudt, hangt af van het type spierziekte. Ook maakt het uit op welke leeftijd de spierziekte zich openbaart.

Meer informatie:

Spierziekten vragen

Spierziekten kinderen

Spierziekten en zenuwziekten
Stofwisselingsziekten

Stofwisselingsziekten

Stofwisselingsziekten zijn vaak het gevolg van afwijkingen in het erfelijk materiaal. Iedere stofwisselingsziekte uit zich op een andere manier. De ene ziekte wordt meteen na de geboorte ontdekt, de andere ontstaat pas in de jaren erna of als zelfs pas als je kind volwassen is.

Meer informatie:

Stofwisselingsziekten