Project Kennisagenda Algemene Kindergeneeskunde
Kennisagenda algemene kindergeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
LOOPTIJD
oktober 2019 tot en met eind 2020
UITLEG
In 2019 is het project ‘Kennisagenda algemene kindergeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)’ gestart met als doel de belangrijkste kennishiaten binnen de algemene kindergeneeskunde te beschrijven samen met een plan van aanpak hoe deze met wetenschappelijk onderzoek in te vullen. Kennishiaten leiden tot verschillende diagnostische en behandeltrajecten bij dezelfde aandoening. Invulling van deze kennishiaten geeft een betere en meer efficiënte en doelmatige zorg.
PARTNERS
OPBRENGST
Beoogd doel: Deze kennisagenda algemene kindergeneeskunde van de NVK dient als basis voor een continu proces. Het doel is dat de geprioriteerde kennishiaten worden uitgewerkt tot onderzoeksvoorstellen, waarbij ook de patiëntvertegenwoordigers worden betrokken. Het is belangrijk dat dit in multicentrisch verband wordt gedaan om de aansluiting met de praktijk en de implementatie in de klinische praktijk zo veel mogelijk te borgen. Het is bekend dat klinisch toegepast onderzoek uitgevoerd binnen netwerken van ziekenhuizen, een versnelde implementatie van de gevonden resultaten tot gevolg kan hebben en dus het meest effectief leidt tot kwaliteitsverbetering en vaak kostendaling. Er kan gekozen worden voor verschillende onderzoeksvormen, zoals vergelijkend onderzoek met behulp van bestaande of nog te bouwen kwaliteitsregistraties, een gerandomiseerde studie of doelmatigheidsstudies. Ook kwalitatief onderzoek behoort tot de mogelijkheden. De onderzoeksvorm is context specifiek en hangt onder andere af van het onderwerp van het onderzoek, van lange termijn gevolgen, van de benodigde bewijskracht, enzovoorts.
Resultaat: De werkgroep Kennisagenda van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft samen met onder meer Kind & Ziekenhuis voor het eerst een top tien van kennishiaten in de algemene kindergeneeskunde opgesteld. Ze variëren van de effectiviteit van medicijnen bij kinderen met functionele buikpijn tot aandacht voor psychosociale zorg. Vanaf mei 2020 kunnen kinderartsen subsidie aanvragen voor onderzoek naar onderwerpen in de top tien. Doel is het evalueren van bestaande zorg, komen tot eenduidige afspraken en daarmee het verbeteren van de medische zorg voor kinderen.
Download Rapport Kennisagenda Algemene Kindergeneeskunde
Lees Artikel over kennisagenda
Lees Artikel over 3 niet-medische onderwerpen onderwerpen op agenda vanuit patiëntenperspectief
VOORTGANG
Naar verwachting zal eens per 3 tot 5 jaar de kennisagenda worden herzien, dit is afhankelijk van de uitvoering van de onderzoeken aangaande de top 10 kennishiaten uit deze kennisagenda en de actualiteiten uit het veld. De herziening van de kennisagenda is primair de verantwoordelijkheid van een nog op te richten commissie wetenschap binnen de NVK.
PIJLERS
Dit project valt onder de pijlers van Kind & Ziekenhuis.
Stem van kinderen en ouders
Kenniscentrum kind- & gezinsgerichte zorg
Kwaliteit stimuleren
THEMA’S
Dit project valt onder de thema’s van Kind & Ziekenhuis.
Van ziektegericht naar levensloopgericht
Van klinisch naar ambulant
Van patiënt naar geïnformeerde zorggebruiker
Van analoog naar slimme inzet van digitale toepassingen