Vergroten kinderstem in de medische zorg
LOOPTIJD
Van 2018 t/m 2022
UITLEG
De eerste KinderAdviesRaad (KAR) van Nederland is in 2013 opgericht in het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen. Inmiddels hebben 17 ziekenhuizen met een grote kinderafdeling een KAR gevormd die bestaat uit patiënten, ex-patiënten of bijvoorbeeld een broertje, zusje of vriend(in) van een patiënt wanneer deze zelf niet in staat is deel te nemen, in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Het gaat in de KAR niet over hun ziekte, aandoening of beperking, maar om, gevraagd en ongevraagd, ideeën die er zijn om het ziekenhuis te verbeteren. Onderwerpen die de revue passeren zijn van betere maaltijden tot meer inspraak bij de behandeling, en van verbetering van de wifi tot een speciale ruimte waarin huisdieren kunnen verblijven. Om dit succesvol uit te voeren, is door Stichting Kind & Ziekenhuis een uitgebreide bibliotheek aan materialen ontwikkeld, zoals een handboek voor de oprichting van een KAR en een communicatiehandboek.
Het doel van dit project en de samenwerking is om gezamenlijk een stap voorwaarts te zetten met de KAR’s. Dit doen we door op basis van alle beschikbare kennis en expertise in alle 88 ziekenhuizen in Nederland een kwalitatief sterke KAR te installeren, waarin kinderen structureel en op een gelijkwaardige manier meedenken over de zorg en het ziekenhuis, om zo het zorgproces van kinderen te verbeteren. Dit doen we door middel van een 2-fasenplan. In fase 1 gaan we de aanpak in de huidige 17 KAR’s en de beschikbare documenten, verbreden en verdiepen. In fase 2 gaan we de aanpak vervolgens opschalen en verduurzamen. Alle processtappen en inhoudelijke resultaten gaan we intensief wetenschappelijk monitoren om de effecten inzichtelijk te maken en waar nodig onze aanpak aan te scherpen.
PARTNERS
FINANCIERS
Dit project wordt gefinancierd door:
- FNO
- Stichting Kind & Ziekenhuis
- The Missing Chapter Foundation
- Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde
OPBRENGST
In fase 1 hebben maken wij een heldere inventarisatie, gaan we aan de slag met 6 ziekenhuizen die reeds een KAR hebben, evalueren en stellen op basis daarvan mogelijke duurzame financieringsmodellen op. Op basis van alle bevindingen en opgedane ervaringen optimaliseren wij fase 2 en 3 en werken deze in detail uit. Eindresultaat is na fase 1 6 goed geborgde KAR’s en een gedragen plan van aanpak voor uitbreiding en opzet community. Na Fase 2 en 3 minimaal 26 gedegen KAR’s en zicht op nog tientallen ziekenhuizen, een toolkit voor starters en bestaande KAR’s en een levende community. Samen met ervaringsdeskundige kinderen willen we een gelijkwaardige stem bij ontwikkeling en beleid mogelijk maken in elke ziekenhuis en overige kindzorgorganisatie.
VOORTGANG
De derde fase loopt vanaf 2022. Het doel van deze fase is om de aanpak op te schalen naar alle ziekenhuizen in Nederland en de aanpak te verduurzamen. Alle inspanningen van de deelnemende ziekenhuizen zijn zichtbaar op een digitaal platform. We continueren het wetenschappelijke onderzoek en blijven communiceren, om ook andere eerstelijns zorgorganisaties te enthousiasmeren met de aanpak aan de slag te gaan.
PIJLERS
Dit project valt onder de pijlers van Kind & Ziekenhuis.
Stem van kinderen en ouders
Kenniscentrum kind- & gezinsgerichte zorg
Kwaliteit stimuleren
THEMA’S
Dit project valt onder de thema’s van Kind & Ziekenhuis.
Van ziektegericht naar levensloopgericht
Van klinisch naar ambulant
Van patiënt naar geïnformeerde zorggebruiker
Van analoog naar slimme inzet van digitale toepassingen