Traumavrije kindzorg

Pijn en angst vermijden bij kinderen moet net zo’n belangrijk doel zijn als de medische verrichting zelf. Kinderen hebben ook bij medisch handelen recht op de beste zorg. Zoals ‘Artikel 9’ zegt van ons Handvest Kind & Zorg: Zieke kinderen worden beschermd tegen onnodige behandelingen en onderzoeken en maatregelen worden genomen om pijn, lichamelijk ongemak en emotionele spanningen te voorkomen dan wel te verlichten (art.3,12,17 VRK). Op deze pagina vind je tools en informatie voor het voorkomen van pijn, angst en dwang bij kinderen in de medische zorg thuis, in eigen omgeving of in het ziekenhuis.

Quickmenu

Folder helpend taalgebruik

Folder Helpend taalgebruik

Bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus: het zijn geen fijne momenten voor kinderen. Gelukkig weten we inmiddels dat zorgverleners met goed gekozen woorden veel angst, pijn en stress kunnen voorkomen. Minder bekend is dat ook ouders met positieve taal hun kinderen kunnen helpen. Daarom is er nu de folder Helpend taalgebruik.

Lees meer over positief taalgebruik

Download de folder Positief taalgebruik – Nederland

Download de folder Positief taalgebruik – Engels | English

Download de folder Positief taalgebruik – Duits | Deutsch

Download de folder Positief taalgebruik – Arabisch | العربية

Download de folder Positief taalgebruik – Turks | Türkçe

Download de folder Positief taalgebruik – Oekraïens | Загрузити папку

Download de folder Positief taalgebruik – Zweeds | Svenska

De printversies van bovengenoemde folders zijn op te vragen bij Kind & Ziekenhuis via info@kindenziekenhuis.nl.

maatwerk medische handelen

Maatwerk is de sleutel tot medische handelingen zonder angst, pijn en stress

In ziekenhuizen is steeds meer aandacht voor het angst-, pijn- en stressvrij laten verlopen van medische handelingen bij kinderen. De kans daarop is het grootst als zorgprofessionals ter begeleiding van het kind middelen en technieken inzetten die steeds het best passen bij het betreffende kind in de betreffende situatie. In een infosheet heeft Kind & Ziekenhuis mogelijke middelen en technieken overzichtelijk op een rij gezet.

Lees meer…

Rol ouders voorkomen angst

Rol ouders draagt bij aan het voorkomen van angst, pijn en stress

Ouders kunnen een grotere rol spelen bij het voorkomen van angst, pijn en stress tijdens medische handelingen dan ze nu doen. De kans daarop is het grootst als zorgprofessionals met kind en ouders afstemmen welke aanpak het beste bij hun past. Dat signaleert Kind & Ziekenhuis naar aanleiding van een verkennende studie naar de rol van ouders als hun kinderen medische handelingen ondergaan.

Lees meer…

Bas is elke prik de baas!

Filmpje voor kinderen om angsten voor de dokter / medisch handelen te overwinnen

Ben je als kind soms bang bij de dokter? Kijk dit filmpje! Is jouw kind soms bang bij de dokter? Gedraagt jouw kind zich dan anders dan je gewend bent? Hoe leg je dan uit hoe dat komt? Hoe stel je je kind gerust? Hoe zoek je samen naar een manier om hier mee om te gaan?

Vragen die Ann (kinder- & pijnverpleegkundige) en Aline (medisch pedagogisch zorgverlener), vaak krijgen van kinderen die ziek zijn of naar de dokter gaan. Bas neemt jouw kind mee in een angstige belevenis en vertelt wat er gebeurt in zijn hersenen. Hij heeft bij angst eigenlijk veel last van ‘meneer André’ die hem meesleept in stress en onrust. Maar Bas leert manieren om de Baas te worden over ‘meneer André’. Zodoende gaat hij met een gerust hart en met vertrouwen medische situaties tegemoet.

Leren hoe pijn werkt

Deze vrolijke video is speciaal gemaakt voor kinderen om samen met hun ouders te leren hoe pijn werkt.

Hoe je meer controle kunt hebben over pijn, je lichaam en je ervaring tijdens medische procedures, zoals vaccineren of bloed afnemen. In de video worden veel tips gegeven hoe een kind zichzelf kan helpen en ouders daarbij kunnen ondersteunen.

De video is gemaakt door Charlie Braveheart stichting in samenwerking met skills4 comfort.

Zorgzaam vaccineren van kinderen

Zo vaccineer je kinderen zonder angst of pijn

Jonge kinderen vinden een vaccinatie vaak spannend. Maar met de juiste voorbereiding en begeleiding gaat het meestal gewoon goed. De aanbevelingen van het PROSA-kenniscentrum kunnen ouders en zorgverleners helpen om het kind geen angst of pijn te laten ervaren. Nu ook beschikbaar in een toegankelijke infographic.

Infographic Zo vaccineer je zonder angst of pijn

Prik! app

Met de Prik! app voorbereiden op een bloedafname, infuus of injectie

Met de Prik! app word je goed voorbereid op een bloedafname, een infuus of een injectie in het ziekenhuis. Niet alleen wordt door het spelen met deze app duidelijk wat er gebeurt bij een bloedafname, infuus of injectie, ook leer je spelenderwijs hoe je er zelf voor kunt zorgen dat het zo prettig mogelijk verloopt. Speel er dus vooraf thuis mee, en je weet precies wat je te wachten staat.

Lees het artikel op Kind & Zorg

Meer informatie vind je op: PRIK! APP – Het WKZ

traumavrije kindzorg

Je kind testen op corona? Ja of nee?

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich vanaf 1 juni 2020 laten testen. Laat jij je kind dan zonder meer testen bij klachten? Welke afwegingen kun je maken? Ten eerste zijn kinderen geen kleine volwassenen. Hierdoor houd je met andere dingen rekening. Ten tweede is de test met een wattenstaafje diep in de neus en keel niet prettig. Ook al duurt het maar kort. Zo zijn er meer overwegingen. Stichting Kind en Ziekenhuis en Charlie Braveheart Foundation hebben vanuit hun ervaring en betrouwbare informatie overwegingen voor ouders op een rijtje gezet.

Lees meer