Verkiezing ‘Kinderverpleegkundige Family Integrated Care’ van het jaar 2024

Ook dit jaar kiest Kind & Ziekenhuis weer de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar. Welke vakgenoot stelt de wensen en behoeften van kind en gezin écht centraal? Welke collega laat kind en gezin gelijkwaardig meebeslissen in de behandeling en de zorg? En wie legt de regie zoveel mogelijk bij hun?

Laat ons weten wie volgens jou Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar moet worden en waarom.
De winnaar krijgt een wisselbeker, een certificaat en een interview op Kind & Zorg.

Nomineren is nu mogelijk!

Family integrated Care (FIC)

Bij Family Integrated Care stellen zorgverleners de wensen en behoeften van kind en gezin centraal. Zodat zij zich gehoord en gezien voelen, zelf de regie voeren en samen met zorgverleners beslissen over de behandeling en de zorg. Van optimale zorg en ondersteuning is pas dan sprake als kind en gezin volwaardig meebeslissen tijdens het hele zorgtraject.Family Integrated Care betekent ook behandeling en zorg die naast het medische aspect net zozeer rekening houdt met de sociale omgeving, de ontwikkeling en het veiligeheidsaspect.

Family Integrated Care is de kindzorg van de toekomst, maar kan in de praktijk nog een uitdaging zijn. Voor zorgverleners is regie delen soms nog een zoektocht. En kind en ouders moeten soms nog hun best doen om echt gehoord en gezien te worden. Wij zijn op zoek naar die kinderverpleegkundige die Family Integrated Care wél helemaal omarmt. Die kinderverpleegkundige die erin slaagt kind en gezin gelijkwaardig partner te laten zijn in de zorg. En die de regie zoveel mogelijk bij het gezin legt.

Winnaar 2023

Mirjam Zeebregts: “Het magische woord in de kindzorg is samenwerking”

Interview met de Kinderverpleegkundige van het Jaar 2023

Mirjam Zeebregts, kinderverpleegkundige in het Amphia ziekenhuis in Breda, werd vorige maand verkozen tot kinderverpleegkundige Medische Kindzorg Samenwerking (MKS) van het jaar. Ze won vanwege de inzet waarmee ze MKS implementeert.

Winnaar 2022

Hilda Mekelenkamp: “We moeten goed luisteren naar kinderen en hun ouders”

Interview met de Kinderverpleegkundige van het Jaar 2022

Hilda Mekelenkamp, kinderverpleegkundige in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) in Leiden, werd vorig jaar gekozen tot kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2022. Zorg voor kind en ouders, dat staat bij haar voorop.

Winnaar 2021

Marieke Gijsbers is Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2021

Interview met de Kinderverpleegkundige van het Jaar 2021

Marieke Gijsbers, kinderverpleegkundige in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, is de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2021. Directeur van Kind & Ziekenhuis Hester Rippen maakte dit bekend op 1 oktober.

Criteria

  • De kinderverpleegkundige is werkzaam in een ziekenhuis, (kinder)thuiszorgorganisatie, verpleegkundige kinderdagverblijf, verpleegkundige kinderzorghuis (kinderhospice) of als zelfstandige bij gezinnen thuis
  • De begrippen ‘Kind en gezin centraal’, ‘eigen regie’, ‘samen beslissen’ past de kinderverpleegkundige dagelijks merkbaar toe in de praktijk
  • De kinderen en gezinnen die de kinderverpleegkundige ondersteunt met zorg ervaren zichzelf als onderdeel van het zorgteam
  • De kinderverpleegkundige omarmt de uitgangspunten van Medische Kindzorg Samenwerking (MKS) en/of zet zich in om volgens deze uitgangspunten in het eigen werk te gaan werken

Ervaringsverhalen van kinderen, jongeren en ouders over de genomineerde kinderverpleegkundige zijn een must (minimal 1 van ene kind/tiener en 1 van een ouder).