Ondersteunende tools

Samen met kinderen, jongeren en ouders hebben wij meerdere tools of in woorden instrumenten gemaakt. Deze tools helpen het kind, de ouders of beide op verschillende manieren bij het zo fijn mogelijk leven. Ook al heb je als kind vaker of altijd medische zorg nodig. Welke zijn er? Hieronder een korte uitleg. Gevolgd door een langere uitleg met links naar extra informatie.

Klik op de titel om naar dat onderdeel te gaan!

portaal kind en ziekenhuis

Online tool Zorg-werk-leven balans

De gratis online Zorg-Werk-leven balanstool geeft informatie, zorgt voor herkenning en erkenning en stelt prikkelende vragen zodat je als ouder persoonlijke antwoorden vindt op vragen als: Hoe krijg je grip op de situatie? Hoe wil je ouder zijn voor je zorgkind? Wat is waardevol in jouw leven? Waar vind je de hulp die bij jou past? Hoe ga je het beste in gesprek met een zorgprofessional? Kortom: een tool die je helpt je zorg, werk en leven weer in balans te brengen en te behouden.

In deze Zorg-Werk-Leven balanstool vind je veel informatie en ideeën. Dat is een bewuste keuze. Het is een persoonlijke zoektocht, die je zelf – samen met je gezin en je kind – moet afleggen. Pik eruit waar je nu behoefte aan hebt.

Als je op de link klikt kom je op inlogpagina. Maak gratis een account aan. Ben je ingelogd? Dan vind je de Zorg-werk-leven-Balans tool. Klik erop en ga aan de slag.

www.portaalkindenziekenhuis.nl

3 goede vragen

Ben je nog geen 18 jaar en bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Wat past het beste bij jou? Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

De 3 goede vragen zijn:

– Dit voel ik, wat is het?

– Wat kunnen we er allemaal aan doen?

– Wat betekent dit voor mij nu en later?

Ga naar de 3 goede vragen kinderen

Bekijk de animatie Kindtool van Positieve Gezondheid.

Kindtool mijn positieve gezondheid

De tool helpt kinderen tussen de 8 en 18 jaar om te laten zien wat zij zelf belangrijk vinden als het gaat om hun gezondheid. De Kindtool helpt als voorbereiding op een afspraak bij een dokter of andere zorgverlener. Het kind vult de tool vooraf in en zo kan het kind mede beslissen wat er wordt besproken. De Kindtool helpt ook om de gezondheid van kinderen in brede zin in kaart te brengen. Naast onderwerpen als eten, slapen en sporten is in de Kindtool o.a. aandacht voor een fijne leefomgeving, steun van anderen en toekomstperspectief. Het is een handige app die kinderen zelf kunnen invullen en als pdf kunnen opslaan en printen.

Direct naar de kindtool mijn positieve gezondheid

Brussen (= broers en zussen)

Brussen zijn de broers en zussen van een kind dat chronisch ziek is of veel zorg nodig heeft. Krijg je als gezin te maken met langdurige ziekte en zorg? De aandacht van de zorgverleners en van het gezin is dan vaak vooral gericht op het zieke gezinslid. In gezinsgerichte zorg worden de ouders steeds meer betrokken bij de behandeling en ziekenhuisopname van een (chronisch) ziek kind. De brussen worden vaak nog steeds niet écht gezien door zorgprofessionals. De brussen behoren tot het gezin van het zieke kind en kunnen een grote positieve invloed hebben op het welzijn van het zieke kind.

Hoe kan je als brus zelf hier beter mee omgaan? Wij hebben een leuk doeboek en een praatplaat gemaakt. Ook voor zorgprofessionals en ouders is dat interessant. Daarnaast hebben we een handreiking geschreven op basis van ervaringen van brussen voor zorgprofessionals. Het geeft concrete tips hoe ze meer aandacht kunnen besteden aan brussen. Ook interessant voor ouders!

Bekijk de verschillende info voor en over broers en zussen

Brussen
(Sch)ouders

(Sch)ouders

(Sch)ouders is een platform van, voor en door ouders van een kind met een lichamelijke- en/of een verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsstoornis (zorgkinderen). (Sch)ouders richt zich op onderwerpen waar ouders van zorgkinderen mee te maken (kunnen) krijgen op enig moment. Ongeacht de soort beperking of aandoening.

Je kunt hier onder meer terecht voor: delen en vinden van ervaringen, informatie en kennis; stellen van vragen, vinden en geven van antwoorden en onderlinge en wederzijdse ondersteuning.

(Sch)ouders

Met de robot AV1 ben je nooit alleen

Als je zelf niet naar school kunt gaan, gaat AV1 in jouw plaats. Via de AV1 robot kunnen kinderen met een langer duurdere aandoening toch meedoen aan activiteiten. Ze kunnen de robot bedienen met een app vanuit huis of waar dan ook. Zo kunnen ze in contact blijven met hun klasgenoten, familie en vriendjes en hoeven ze nooit meer een schooluitje, een verjaardag thuis of een sportwedstrijd te missen.

Lenen?

Stichting Kind en Ziekenhuis heeft 25 robots in bruikleen gekregen van Vodafone Foundation Nederland Je kan via Stichting Kind en Ziekenhuis gratis, voor een bepaalde periode, een robot lenen! Vraag er een aan via www.mijn-bondgenoot.nl.

AV1 robot
Rotgevoelens door ziekte

Rotgevoelens door ziekte

Speciaal voor kinderen en jongeren: tool met uitleg.

Wat is het?

Als je ziek bent, kun je je rot voelen. De informatie hieronder gaat over emotionele en sociale problemen door je ziekte. En over de hulp die je kunt krijgen. Wat zijn emotionele en sociale problemen? We leggen het uit.

Lichamelijke klachten

Denk jij bij het woord “ziek” ook vooral aan je lichaam? Dat het niet goed werkt en dat je daardoor misschien dingen niet goed kunt? Of dat je vaak moe bent of pijn hebt? Dit soort klachten noemen we lichamelijke klachten.

Emotionele klachten

Maar wist je dat je van lang ziek zijn ook een ander soort klachten kunt krijgen? Je kunt bijvoorbeeld erg verdrietig zijn omdat je iets niet meer kunt. Of bang zijn voor behandelingen. Of misschien ben je heel erg boos dat de ziekte jou overkomt. Dit soort klachten hebben te maken met je gevoelens. Gevoelens noemen we ook wel emoties en daarom heten dit soort klachten emotionele klachten.

“Ik had net een emotionele uitbarsting. Misschien wel door mijn nieuwe medicijn. Ik begon zomaar te huilen. En niet zo’n beetje ook. Mijn moeder schrok er ook behoorlijk van. Ze begon zelfs erger te huilen dan ik. Dat helpt niet echt als je zelf wilt ophouden met het gejank.”

Rotgevoelens door ziekte (psychosocialezorg.info)

Angst, stress en pijnvrije kindzorg = Traumavrije kindzorg

Kinderen hebben ook bij medisch handelen recht op zorg met zo min mogelijk pijn, angst, stress en dwang. Dat is belangrijk omdat steeds duidelijker wordt dat pijn, angst en stress zeer nadelige gevolgen voor kinderen kunnen hebben. Daarom ontwikkelen wij allerlei tools voor het voorkomen van pijn, angst en dwang bij kinderen. Informatie en alle tools vind je HIER. Deze pagina wordt meerdere keren per jaar aangevuld.

traumavrije kindzorg
Samen beslissen met kind en ouders

Samen beslissen bij de dokter

Goede kind- en gezinsgerichte zorg vereist dat kind en ouders volwaardige partners zijn in het zorgproces. Kind & Ziekenhuis wil daarom dat samen beslissen de norm wordt in de spreekkamer. De nieuwe methode Samen beslissen met kind en ouders stelt vakgroepen kindergeneeskunde in staat de eigen gespreksvoering te laten analyseren en te verbeteren.

Infographic Samen beslissen bij de dokter voor kinderen

Infographic Samen beslissen bij de dokter voor ouders en professionals