Integrale Kindzorg
met het Medische Kindzorg Samenwerking (MKS)
LOOPTIJD
Van 2013 t/m 2023
UITLEG
Gewoon kind zijn. Kinderdingen doen. Dat is wat kinderen willen. Ook als ze ziek zijn. Ook als ze na opname of poliklinisch bezoek buiten het ziekenhuis kinderverpleegkundige zorg in de eigen omgeving nodig hebben. Het Medische Kindzorgsysteem inmiddels Medische Kindzorg Samenwerking helpt kind en gezin om vanuit eigen regie die zorg op een goede manier te organiseren.
Zorg zo nodig, waar nodig. Oftewel: de juiste zorg op de juiste plek. Elke kind heeft er recht op. Toch is integrale kindzorg niet altijd vanzelfsprekend. De stap van ziekenhuis naar huis is voor kind en gezin vaak groot. Daarom hebben de bij de kindzorg betrokken organisaties, de handen ineengeslagen. Het resultaat: het Medische Kindzorgsysteem (kortweg: MKS). Dé nieuwe methodiek voor indiceren, organiseren en uitvoeren van kinderverpleegkundige zorg in de eigen omgeving waarbij kind en gezin de regie hebben, die uiteindelijk leidt tot integrale zorg en de juiste zorg op de juiste plek.
Het MKS borgt de continuïteit van zorg op de vier kinderleefdomeinen: medisch, veiligheid, sociaal en ontwikkeling. Het gaat om integrale kindzorg, thuis én in het ziekenhuis. Ouders hebben de regie en de kinderarts is medisch eindverantwoordelijk. Een kinderverpleegkundige coördineert de zorg, eventueel met ondersteuning vanuit een Kinder Comfort Team.
Door uitvoering van het MKS-Programma is de afgelopen jaren veel bereikt. Instrumenten zijn ontwikkeld en in de praktijk getoetst. Een kwaliteitsstandaard is ontwikkeld (in samenspraak met het veld) die de basis vormt voor het werken volgens de fasen van het MKS. Die kwaliteitsstandaard dient de komende jaren te worden geïmplementeerd. Ook hebben er de laatste 2 jaar proeftuinen gedraaid om in de praktijk te werken met het MKS. Kind en gezin, zorgprofessionals en andere betrokkenen zijn hierbij meegenomen. Veel ervaring is opgedaan en kan gedeeld worden met professionals in de zorg rond kinderen. Er is derhalve niet alleen sprake van een theoretische onderbouwing en visie maar ook hoe deze in de regio kan worden uitgerold.
Om dit te realiseren is een meerjaren agenda ontwikkeld die de implementatie Integrale Kindzorg met MKS vorm geeft. 9 speerpunten zijn benoemd waaraan gewerkt dient te worden de komende jaren om het Integrale Kindzorg volledig te implementeren. Coördinatie van de uitvoering van de genoemde speerpunten alsmede de uitwerking daarvan is van belang voor het vergroten van de impact van het MKS op de zorg voor kinderen die in de thuissituatie kinderverpleegkundige zorg nodig hebben.
Meer info: www.integralekindzorgmetmks.nl
PARTNERS
FINANCIERS
De implementatie van het medische Kindzorgsysteem is o.a. mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS, ZonMw en Patiëntenfederatie Nederland via de KIDZ gelden. De partners is het project doen ook eigen investeringen in mankracht en materiaalkosten om tot integrale kindzorg met MKS als methodiek te komen in 2024.
OPBRENGST
Het implementeren Integrale Kindzorg met MKS door middel van de realisatie van de randvoorwaarden zoals benoemd in de meerjaren agenda en de bijbehorende coördinatie daarvan. De 9 speerpunten waaraan de komende tijd 5 jaar gewerkt zal worden om tot uiteindelijke implementatie Integrale Kindzorg met MKS te komen zijn:
- Anders denken én doen
- Meer regionale samenwerking
- Meer capaciteit en tijd
- Meer deskundigheid
- Goede financiering van de zorg
- Meer bekendheid
- Goede digitale toegankelijkheid en
- formatieoverdracht
- Meer zicht op resultaten
- Instellen kennisagenda
VOORTGANG
in 2017 en 2018 hebben er proeftuinen plaatsgevonden in diverse ziekenhuis regio’s in Nederland. Uit die proeftuinen is gebleken dat het MKS een toegevoegde waarde heeft voor de verbetering van integrale zorg aan zieke kinderen in de eigen omgeving, waarvan het MKS een drager is. Het werkt! Tegelijkertijd is uit dit traject gebleken dat er nog een aantal randvoorwaarden gerealiseerd moeten worden waaronder het MKS optimaal kan worden ingevoerd. Hiervoor is een meerjarenagenda opgesteld die op 9 juli 2018 ook aangeboden is aan de Minister Hugo de Jonge. Vooruitblik Meerjarenagenda 2019-2023
In de zes MKS proeftuinen is ook gebleken dat het gebruikte stappenplan een goede leidraad is om in de praktijk te beginnen met het MKS. Problemen zoals benoemd in het eerste rapport (verwijzing naar rapport) lossen we op door te werken via het MKS. Lees in de bijlage van de bovengenoemde rapporten de vijf belangrijkste inzichten.
De afgelopen jaren is ook kennis opgedaan met het 5 stappenplan wat heeft geleidt tot veel praktijkvoorbeelden, publicaties, instrumenten die omgezet zijn van materiaal uit een project naar bruikbaar materiaal in de tool “Aan de slag met integrale kindzorg het MKS”.
PIJLERS
Dit project valt onder de pijlers van Kind & Ziekenhuis.
Stem van kinderen en ouders
Kenniscentrum kind- & gezinsgerichte zorg
Kwaliteit stimuleren
THEMA’S
Dit project valt onder de thema’s van Kind & Ziekenhuis.
Van ziektegericht naar levensloopgericht
Van klinisch naar ambulant
Van patiënt naar geïnformeerde zorggebruiker
Van analoog naar slimme inzet van digitale toepassingen